Potrebni sastojci:
4 kašikice suhog kvasca
1 kašikica sećera
2 kašikice soli
500ml mlijeka
700g beašna
1 prašak za pecivo
50g putera
1 jaje
susam za posipanje
1.
U 300ml toplog mlijeka staviti kvasac,šećer,i kašikicu brašna sve dobro metlicom umutit,te ostaviti 10 min da kvasac nabubri.
2.
U 700g brašna staviti so,prašak za pecivo promjesiti suhe sastojke.
Te dodati puter,odstojali kvasac i preostalo mlijeko sve sastojke dobro sjedniti da dobijete fino glatko tijesto,pokriti rpom i ostaviti oko 1h da tijesto udula.
3.
Uduplalo tijesto preseci na dva dijela pa svaki dio na 5 komada,da bobijete 10 zemički.
Kada ste isjekli tijesto svaki komad tijesta namnuti u malu lopticu,
u pleh oblozen papirom za pečenje poredati zemičke,i ostaviti ponovo da odstoje 1h.
4.
U posudicu staviti jedno jaje sa malo mlijeka dobro umutiti te premazati nadošle zemičke,posuti ih susamom i peci 180°C 30 min dok zemiške lijepo ne porumene.
5.
Gotove zemičke premazati sa malo ulja, te ih ostaviti da se rohlade pa poslužiti.
Prijatno
Ako vas zanima kako to ja radim pogledajte video, ako vam se svidja ostavite mi jedan like ili subscribe na moj kanal
Nema komentara:
Objavi komentar