Domaća NUTELLA












Potrebni sastojci:


200g lješnjaka
200g mlijeka u prahu
200ml običnog mlijeka
200g čokolade za kuhanje
200g šećera
100g margarina
prstohvat soli


Priprema:


* Lješnjake tostirati 15minuta,u predhodno zagrijanoj pećnici na 200C.
Izvaditi ih iz pećnice,zatim istresti na krpu te odvojiti od ljuske.
Oćišćene lješnjake staviti u blender te ih mljeti sve dok se ne pretvore u pastu,ovaj postupak je najbolje raditi dok su jos lješnjaci topli,da bi otpustili sto više masnoće.


* U šerpu sipati šećer i mlijeko,staviti na šporet da se mlijeko zagrije,zatim dodati margarin i pustiti da provri sve zajedno.

* U provrelo mlijeko,šećer i margarin dodavati postepeno mlijeko u prahu,i neprestano mješati.Zatim dodati čokoladu za kuhanje i mješati sve dok se čškolada ne istopi,dodati prstohvat soli.
Zatim cjelu masu sipati,u mljevene lješnjake,te jos 5-10 minuta uključiti blender,dok se smjesa ne ujednači.

*  Kada se masa sjedinila sa lješnjacima sipati u teglice te ostaviti na hladno mjesto da se ohladi.Nutellu najbolje čuvati u špajzu,ova nutella može stojati i do 10dana ako doživi sutršnji dan.Zaista nutella je preukusna.
                                            Kako sam ja radilla.







Pamuk kifle

Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi? Mislite da to nije moguće?  Ja...