Slatka tajna



Potrebni sastojci:

450g čokolade
160g karamel bonbona
1000ml vrhnja za šlag
200g krem sira
200g šećera u prahu
1 kesica vanila šećera
petit keks

Priprema:


*Otopiti 150g čokolade te dodati 2kašike ulja,ostaviti da se malo prohladi.Za to vrijeme uzeti ovalnu akrpoalnu tepsiju ili neku drugu dublju tepsiju te ju obložiti sa prozirnom folijom,kesom ili aluminijskom folijom.
Zatim premazati foliju sa čokoladom,poredati keks preko čokolade,prvo dno zatim i bočne strane te ostaviti u fržider.

U šerpu staviti karamel bonbone i 200ml vrhnja za šlag,staviti na šporet da se karamel bonbone potpuno otope.Skinuti sa šporeta ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutit ostatak vrhnja za šlag što čvršće dodati krem sir i šećer u prahu te ponovo mutiti da se svi sastojci sjedine.

Zatim izvaditi tepsiju iz frižidera sa čokoladom i keksom te istresti polovinu kreme u tepsiju,lijepo poravnjati.Zatim napraviti krug u kremi istresti karamel koji se ohladio,premazati sa ostatkom kreme,ostavti u frižider preko noći.


Istopiti 100g čokolade te dodati 2 kašike ulja sve umjesiti,malo prohladiti te premazati preko bjele kreme i ostaviti u frižider preko noći da se sve lijepo ohladi.

Kada se kolač ohladio izvaditi ga iz frižidera te okrenuti ga skinuti foliju,otopiti ostatak čololade dodati 2 kašike ulja te premazati dio na kom je folija bila preko čokolade zatim izdrobiti nekoliko petit keksa te posuti preko cjelog kolača ostaviti u frižider da se stegne te poslužiti.PRIJATNO!!!

Pogledajte i video recept na mom youtube kanalu EMIRAMIS KUHINJA.

Turski pileći doner kebap i tortilje




Priprema mesa:

500g piletine
100ml maslinovog ulja
2 čehna bjelog luka
1 kašikica muškatnog orašćića
1 kašikica curry
1 kašikica crvene mljevene paprike
1/5 kasikice čili
1 kašikica soli
1 kašikica vegete

* U veću posudu sjediniti maslinovo ulje,bjeli luk,muškatni orašćič,curry,mljevenu papriku,čili,so i vegetu. Zatim pripremljene sastojke preliti preko isječene piletine na trakice,ostaviti 2h da odstoji prekriveno prozirnom folijom.

Potrebni sastojci za tortilje:


400g brašna
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
1 pakovanje praška za pecivo
80g margarina ili maslaca
250ml vode

* U brašno dodati šećer,so,prašak za pecivo i margarin ili maslac.Mjesiti oko 5min zatim dodati vodu te umjesiti fino glatko tijesto.Pripremljeno tijesto poktiti krpom,ostaviti 10min da odstoji.


Uzeti meso koje je odstojalo,1štapić za raćnjice i redati meso na štašić sve jedan komad preko drugog.Zatim staviti u zagrijanu rernu na 200C 30-40minuta.

*Tijesto podjeliti na 11loptica te svaku razvaljati u veličini tave u kojoj ćete peći (ja sam koristia tavu za palačinke).
Peći u tavi bez masnoce 2-3 minute sa svake strane (ringla ne smije biti previse topla,koristite srednju temperaturu).Kada se tortilje ispeku onako još tople redajte ih u kuhinjsku krpu i ostaviti 10minuta da se prohlade.
Te poslužite i uživajte u ukusu.PRIJATNO!!!


Pogledajte video recept na mom youtube kanalu EMIRAMIS KUHINJA.





Pamuk kifle

Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi? Mislite da to nije moguće?  Ja...