Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi?
Mislite da to nije moguće? Ja ću Vam dokazati sasvim suprotno,pročitajte do kraja i saznajte kako spremiti ovo tijesto.
POTREBNI SASTOJCI:
1 kg brašna
500ml mlijeka
200ml ulja
2 kesice DI-GO kvasac
2 kašikice šećera
2 kašikice soli
4 žumanjka
1 žumanjak za premazivanje
sjemenke po želji
1 kg brašna
500ml mlijeka
200ml ulja
2 kesice DI-GO kvasac
2 kašikice šećera
2 kašikice soli
4 žumanjka
1 žumanjak za premazivanje
sjemenke po želji
PRIPREMA:
*U jednu veću posudu stavite žumanjke, zatim ih malo izlupajte, dodajte mlijeko te sjedinite.
*U brašno dodati so i promješati da kvasac nebi došao u doticaj sa soli. Šećer, kvasac takođe dodati u brašno te sjedniti suhe sastojke.
*Slijedi dodavanje mokrih sastojaka dodati u brašno prvo ulje, zatim i mlijeko sa žumancima. Tijesto je potrebno dobro izraditi rukama, ja sam tijesto mjesila mikserom.
*Kada tijesto umjesite napraviti jednu kuglu, staviti u posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se tijesto udvostruči oko 30minuta.
* Tijesto je odstojalo, istresti ga na radnu površinu te podjeliti na 4 djela, napraviti 4 loptice staviti u tacnu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15minuta da odmori.
*Zatim od kugli praviti peciva po Vašoj želji.
Ja sam pravila zemičke za hanburger, hot-dog, slatke kifle, kifle sa sirom, ma što Vam srce poželi.
*Ovo tijesto možete da koristite i za pizzu zaista je mekano.
A kako sam ja radila ove pamuk kifle pogledajte u videu
Nema komentara:
Objavi komentar