Kako jednostavno,fino i brzo napraviti prstice

                         PRSTICI


Potrebni sastojci:

   * 1 kasikica suhog kvasca 
   * 1 kasikica secera
   *  220g.brasna
   * 1,5ml.mlijeka
   * 1 kasika jogurta
   * so,malo praska za pecivo i ulje


    U posudu staviti secer,kvasac i jednu kasiku brasna promijesati,
preliti sa toplim mlijekom i ostaviti da nabubri 10-15 min.


   U nabubreni kvasac dodati 1 kasiku jogurta,220g.brasna,1kasikicu soli i 3 kasike ulja.

Mijesiti kasikom sve dok se ne pocne odvajati od posude,posle tijesto mijesiti rukama, da dobijete fino i glatko tijesto oko 10min.mijesiti.
Kada ste umijesili tijesto pokriti krpom i ostaviti 30min.da se udupla na sobnoj temperaturi.


    Uduplalo tijesto izrezati na 4 djela.
Uzeti jedan dio tijesta, i rastegnuti ga debljine prsta(napraviti kao slance samo malo duze).
Tako uraditi i sa ostala tri,redati ih jedan pored drugog ,te ih isjeci po duzini.
Staviti u tepsiju koju ste oblozili papirom za pecenje,pokriti krpom i ostaviti da malo nadodju oko 30min. peci 12 min na 200°C.



   Dok se prstici peku napraviti preliv.

U posudu stavit 1 kasikicu soli,1kasiku brasna brasna i na vrh noza praska za pecivo,preliti sa malom soljom vode umjesiti(smijesa treba biti malo gusca od smijese za palacinke).
Zapecene prstice viljuskom preliti i vratiti u pecnicu jos  3-4 min. 
Gotove prstice premazati sa malo ulja. 




Prijatno

U videu je postupak kako se prave prstici.




   

  

SLANCI

Potrebni sastojci:

2 kasikice suhog kvasca
* 1 kasikica secera
* oko 550g.brasna
* 2 dl.mlijeka
* 2 supene kasike jogurta
* so,ulje i malo praska za pecivo



   U posudu staviti kvasac,secer i kasiku brasna sve promjesati,
i preliti sa toplim mlijekom.
Ostaviti 10-15 min da nabubri.


    Kada je kvasac nabubrio,u njeg dodati jogurt,so,3 kasike ulja i
220g.brasna umijesiti sve sastojke,i ostaviti 30min.da odstoji.


    U odstojalo tijesto dodati 250g.brasna  umijesiti fino i glatko tijesto.


  Isjeci tijesto,te praviti slance i redati u tepsiju oblozenu papirom 
za pecenje.
  


   Ostaviti slance da malo nadodju oko 30min.na sobnoj temperaturi.Peci 15min. na 200°C.


   

   Dok se slanci peku pripremiti preliv za njih.

U posudu stavit 1 kasikicu soli,2kasikice brasna i na vrh noza praska za pecivo,preliti sa malom soljom vode umjesiti(smijesa treba biti malo gusca od smijese za palacinke).
Zapecene slance preliti i vratiti u pecnicu jos na 3-4 min. 
Gotove slance premazati sa malo ulja.
Prijatno

U videu je postupak kako se prave slanci.





    

Pamuk kifle

Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi? Mislite da to nije moguće?  Ja...