Jako ukusna i dekorativna,važno za ovu pogaču je dubljina tepsije.
Ja sam koristila dagaru i dublju šerpu,jer zato sto mora bas da naraste sto vise ostavite da naraste to je bolja pogača.
Potrebni sastojci:
4 kašikice suhog kvasca
300ml. mlijeka
30ml.vode
700g. brasna
50ml.ulja
125g. margarina
2 kašikice soli
1 kašilica sećera
1.
U mlijeko staviti šecer,kvasac i kašiku brašna sve dobro umutit
i ostaviti 10-15 min da kvasac nabubri.
2.
U posudu staviti brašno,so,nadošli kvasac,vodu i ulje sve dobro umjesiti prvo varljačom zatim rukama dok ne dobijete lijepo tijesto
ovo tijesto treba biti malo mekše.Pokriti krpom te ostaviti sa se udupla na sobnoj tem.oko 60 min.
3.
Kada se tijesto uduplalo,istresti ga na radnu površinu te razviti u malo veću jufku.Debljina tijesta treba da bude malo deblja od malog prsta.
Čašom isjeci krugove te redati u malo veću šerpu.
Svaki krug premazati sa rastopljenim margarinom.
Kada ste poredali sve krugove,pokriti krpom i ostaviti oko 90min.da odstoji na sobnoj tem.
Nadošlu pogaču premazati sa jajetom te peci na 200C 25 min.
Evo kako ja to radim pogledajte video.
Prijatno.