Hokaido bundeva(tikva) ima tvrdu narančastu ili crvenu koru.
Može se dugo čuvati,i na taj način dobijamo brdo vitamina.Skladištenjem hokaido bundeve povecava se u njoj udio ugljohidrata i vitamina.
Danas vam donosim recept za krem supu od bundeve,kašika puna vitamina.Uz to djeca je baš vole (testirala sam na svojim mališanima i ludi su za njom).
Potrebni sastojci:
1 hokaido bundeva(tikva)
2 manja krompira
1 mrkva
1 glavica luka
1 povrtna kocka za supu
3 čehna bjelog luka
so i biber
*Oguliti očistiti hokaido bundevu te isjeći na krupnije komade.
Zatim oguliti krompir,luk,mrkvu,bjeli luk sve oprati te isjeći
na krupnije komadiće.
*U šerpu uliti 3-4kašike ulja te prvo propržiti luk,dodati bjeli luk,mrkvu i krompir dinstati 2-3 minute,posoliti i pobiberiti.
.Preliti vodom,vode dodati tek toliko da prekrije se svo povrće.
Pokriti te ostaviti da povrće omekša.
*Kada je povrće omekšalo,izmiksati štapnim mikserom ili
sve izmiksati u blenderu da se dobije krem supa.
Obavezno probati kada izmiksate povrće dali je dovoljno
slano,ako nije dodati soli i bibera po želji.
*Supu ostaviti da se prohladi zatim je poslužite.
Pogledajte video recept na mom youtube kanalu Emiramis kuhinja.
Nema komentara:
Objavi komentar