Domaća NUTELLA












Potrebni sastojci:


200g lješnjaka
200g mlijeka u prahu
200ml običnog mlijeka
200g čokolade za kuhanje
200g šećera
100g margarina
prstohvat soli


Priprema:


* Lješnjake tostirati 15minuta,u predhodno zagrijanoj pećnici na 200C.
Izvaditi ih iz pećnice,zatim istresti na krpu te odvojiti od ljuske.
Oćišćene lješnjake staviti u blender te ih mljeti sve dok se ne pretvore u pastu,ovaj postupak je najbolje raditi dok su jos lješnjaci topli,da bi otpustili sto više masnoće.


* U šerpu sipati šećer i mlijeko,staviti na šporet da se mlijeko zagrije,zatim dodati margarin i pustiti da provri sve zajedno.

* U provrelo mlijeko,šećer i margarin dodavati postepeno mlijeko u prahu,i neprestano mješati.Zatim dodati čokoladu za kuhanje i mješati sve dok se čškolada ne istopi,dodati prstohvat soli.
Zatim cjelu masu sipati,u mljevene lješnjake,te jos 5-10 minuta uključiti blender,dok se smjesa ne ujednači.

*  Kada se masa sjedinila sa lješnjacima sipati u teglice te ostaviti na hladno mjesto da se ohladi.Nutellu najbolje čuvati u špajzu,ova nutella može stojati i do 10dana ako doživi sutršnji dan.Zaista nutella je preukusna.
                                            Kako sam ja radilla.







Nema komentara:

Objavi komentar

Pamuk kifle

Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi? Mislite da to nije moguće?  Ja...