Bjeli Egipat torta

 Jedna od najboljeih torti koje sam probala,spoj oraha,bjele čokolade je zaista fantastičan.
S obzirom da je fil toliko čvrst sam po sebi,tako da ga samo malo razredim sa šlag pjenom radi boljeg razmazivanja po torti,tim daje bolji okus torti.


Potrebni sastojci za tortu:


Za 3 kore:

12 bjelanaka
12 kašika šećera
12 kašika oraha
6 kašika brašna

Za fil:

700ml mlijeka
10 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
8 kašika gustina
100g čokolade za kuhanje bjele
80g margarina
2 šlag pjene
200ml mlijeka
500ml vrhnja za šlag



Priprema:

    * Prave se 3 kore.


-Uzeti 4 jaja te odvojiti žumanjca od bjalanca.

Žumanca ostaviti sa strane,a bjelnaca umutiti što čvršće,dodati 4 kašike šećera,ponovo umutiti.Zatim dodajem 4 kašike sitno mljevenih oraha i 2 kašike brašna,sve sjedinim sa špatulom kružnim pokretima.

U kalup omjera 36cm ulijem malo ulja pospem sa brašnom lijepo razredim(može se koristit i papir za pečenje).Sipam pripremljenu smjesu za koru te je poravnjam i pečem u predhodno zagrijanoj pećnici na 200C 20 minuta,pazeći da dobije lijepu zlatnu boju.
Postupak ponoviti za još 2 kore.
Kada se kora ispeče izvaditi iz pećnice,ostaviti da se prohladi,izvaditi iz kalupa te ostaviti da se potpuno ohladi.




     *Priprema fila:


-600 ml mlijeka sipam u malo veću šerpu,stavim je na šporet da mlijeko provri.Za to virijeme u 12 žumanjaka dodajem šećera,mutim mikserom dok se šećer ne istopi i dok ne dobijem lijepu sjenanu masu.Dodajem vanilin šećer,gustin i preostalih 100ml mlijeka ponovo izmiksam.Pripremljenu smjesu žumanjaka i gustina sipam u provrelo mlijeko uz neprestano mješanje dok se fil ne zgusne.Skidam sa šporeta i u još topal fil dodajem 100g čokolade sve lijepo sjedim pokrijem sa prozirnom foljom ili kesom i ostavim da se ohladi.
U posudu sipam 200ml mlijeka dodajem šlag pjene i umutim.

Pripremljeni fil malo izmiksam,dodajem maragarin ponovo miksam.
Te cjeli fil dodajem u šlag kremu miksati dok se sve lijepo ne sjedini.


-Vrhnje za šlag umutiti.
Zatim je naša torta spremna za filovanje.


-Stavljam prvu koru,premazem je sa 1/3fila,zatim je premažem sa 1/3 vrhnja za šlag.Stavljam drugu koru i na isti nacin je premazujem žuti fil te vrhnje za šlag.Stavljam 3 koru i na kraju cijelu tortu premazujem sa žutim filom zatim sa šlagom.
Tortu ukrasim sa mljevenim orasima i vrhnjem za šlag.
Ostavim tortu da se ohladi bar 2h te poslužim.


                                              Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar

Pamuk kifle

Dali ste probali da od jedne smjese tijesta možete da pravite peciva kako vam srce poželi? Mislite da to nije moguće?  Ja...